Lærbitt

Riktigbitt kan skille fra tap til å være en vinner!

Jeg forhandler lærbitt, som er myke for hestens munn, og samtidig skaper en mer følsom og trygg hest. Flere har opplevd en personlighetsforandring på sine hester etter bruk av dette bittet. Fra å være en hest som er umulig på tøylen, til å lystre det minste signal.

590kr

- Holder også foredrag (hvorfor bruke lærbitt og hva er effekten til ulike bitt i hestens munn)  og har gjerne stands på stevner

Læret er kun behandlet med vegetabilisk olje og er av meget god kvalitet, helt fritt for kjemiske tilsetninger. Vi gjør oppmerksom på at dette er bitt med munnstykke av lær tvers igjennom, ikke bare et metallbitt som er kledd med lær.

 

Er hesten din overfølsom for bitt? Eller kanskje du prøver å omskolere en traver som er hard i munnen? Ønsker du å ri uten hodelag, men ønsker en mellomting pga sikkerhet? Eller ønsker du deg et effektivt trinse for din konkurransehest? Merots lærbitt fungerer på mange områder…

Så hva er dette slags bitt? Jo det skal jeg fortelle dere…

Bitt-historie

Da menneskene først hadde hest som husdyr, ble de brukt for kjøtt og pels…Måtende håndterte dempå var trolig bare med lasso/halsring,somsenere utviklet seg til grime.

Men bilder fra det gamle egypt viser noe annet. Det viser bilder av hester som det er festet tøyler til…tøyler som er festet til noe som går rundt underkjeven til hesten. Et lite og enkelt hodelag var skapt… Og dette mine venner, var forkommeren til Merot lærbitt.

2000år før de første pyramidene ble bygget ble det funnet opp et skikkelig bitt,av Scythian hestefolket. Først ble det laget av planter,slik som hamp og stokker. Deretter ble det brukt bein,horn og tilslutt metall.

Bitt har hele tiden vært forbedret i forhold til mennesker bruk…da menneskene virkelig begynte å forstå hest som et praktisk krigsdyrog til transport, ble bittene mer og mer avanserte…

Man utviklet porter, vektstenger, og ulike ledd inne i munnen som skulle få hesten til å lytte på rytter i ekstreme situasjoner. Verst var detvelfaktisk rundt 1600 – 1700-tallet, da vitenskap var i øyet,og man skulle prøve ut alt mulig dillpå hestene sine for å få dem til å fungere bedre.

Det var også rundt denne tiden, for litt over fire årundre siden at hesten inntok USA igjen etter å ha vært borte fra kontinentet lenge. Europeerne brukte hesten til å okkupere det nye landet, men det som var var at det allerede bodde folk der. De ble kalt indianere, et urfolk som bodde tett på naturen, og så på dyr som egne «spirits» som man skal behandle med respekt. Så det tok ikke lang tid før indianerene fikk tak i hester, gjennom handel, tyveri eller ved å fange dyr som allerede var ville.

Hodelagene til indianerene var enkle, de besto av en reim rundt underkjeven. Og med denne reima hadde de kontroll når de skulle jakte på bison over prærien eller gå til angrep på blekansiktene som inntok landet deres. Kappridning var også en stor interesse, og hestene kunne tilbakelegge 96-128 kilometer uten stopp på et døgn.

Vel… nok historie. Det jeg ville frem til var at lærbittets forkommere virket godt. Og nå som dette lærbittet er enda mer forbedret, jah, hvorfor ikke prøve?

Lærbittet i seg selv

Lærbittet finnes i to typer. Pelham og trinse. Trinse er vanligest, og er supereffectivt, så trenger som regel ikke noe sterkere. Man kan bruke det med eller uten vanlig hodelag. Men man får størst effekt på trykkpunktene uten.

Trinsen består av to trinseringer, med et midtstykke av lær mellom.

Læret er firkantet i starten, helt til hesten får brukt det et par ganger, da blir det rundere og rundere.  Men det er den flate siden som hviler nedover og gir press. Fargen forandrer seg også, og læret blir til slutt nesten svart.

Under kjeven kan man feste en reim, dette er på en måte selve HODELAGET!  Reima henger fast til selve bittet, og hjelper med å gjøre bittet stabilt. Det gjør at bittet ligger der det skal over landene og tungen, uten å skli inn blandt tennene. Og det kan heller ikke skli fremmover grunnet måten skjelettet til hesten er.

Siden det er av lær behandles det med solsikkeolje for å holde  seg mykt, og dette setter flere hester pris på grunnet smaken. Lær er så pass mykt at det minsker skaden på tenner og kjevebein ved bruk av tøylen i forhold til andre bitt. Siden munnstykket er rett blir det ikke skade på tunge eller gane, så det er i grunnen et snilt bitt! Det ligger å hviler på tungen, som er en av de kraftigeste musklene til en hest og som tåler mye press, og den verner også kjeven mot støt fra bittet som kommer under nykking av tøyle.

Siden det ligger så stabilt gir det også mer konkrete signaler som det er lettere for hesten å forstå. Man kan gjerne merke en personlighetsforandring på hesten under ridning med dette bittet, og det hjelper også rytter med å forstå tøylestyrken som må brukes.

Behandling

Stell er viktig for disse bittene, for å få mest komfort for hesten og god holdbarhet.

 1. Før bittet tas i bruk, skal det ligge i solsikkeolje eller linfrøolje i ca 10minutter. (Minner om at solsikkeolje må ikke brukes i fôr da det inneholder for mye omega 6 i forhold til omega 3.) Der etter tørke. Valg av type olje har med smak å gjøre, for hestens del, samtidig så det ikke inneholder stoffer som hestene ikke tåler.
 2. Etter bruk anbefaler vi å skylde av bittet for å bli kvitt skum og matrester, og tørk av fuktigheten med klut etterpå.
 3. Legg bittet i oljebad etter behov, om du merker at det begynner å bli stivt. Pass på at bittet er tørt før et oljebad, da trekker det bedre til seg oljen.

Lær blir hardt om man ikke behandler det riktig, men følger du disse tipsene kan du regne med å ha et godt bitt i lengre tid fremmover. Det vil bli mørkere, slik som alt lyst lær blir. Slurver man med vedlikeholdet kan bittet bli hardt, og matrester kan henge fast, holdbarheten blir også dårligere.Solsikkeoljen fra første oljebad kan brukes flere ganger.

Bør brukes med hodelag med slakke sidestykker de første gangene så hesten blir vandt med det.

Urvarrianten

Kjendisrytter

Kjendiser rir ofte med mye rat, med mindre hesten fungerer på vanlig pelham eller trinser… Hesten As Taro (en hanoverraner f.1997) bane på 1,50m (2010) med rytteren  Luciana Diniz… Denne hesten bruker lærbitt da den er en vanskelig hest å ri,og som «ikke liker» hodelag…

Hester det virker på

Min erfaring er at bittene ikke bare er bra på hester som er følsomme,men også får hester som sies å være «strie» til å lytte på signalene de får fra bittet.

Bittet er tillatt å bruke i:

- sprang

- trav

- distanse

- feltritt

 

Det passer fint på unghester, grunnet solsikkeoljens smak, mykheten på bittet og form som gjør det stabilt. Hvor ofte finner man vel ikke hester som står å tygger i stykker tøylene sine? Unghester er også i tannfelling som regel når innridningen pågår, og dette bittet er mye snillere mot tennene enn metallbitt, da dette ikke hviler mot tennene i det hele tatt, men mot den sterke muskelen: tungen. Som tåler mye press.

 

Jeg har ridd x-travere som har vært strie i munnen med metallbitt. Og de blir mye mindre anspente, og lytter mer for signalene med lærbitt. Men selvsagt så har dette mye med hvordan du omskolerer hesten også å gjøre, man må ta seg tid til å lære hesten hva tøylene egentlig betyr i stede for at hesten skal løpe når man får tøylekontakt. Mye hallparader og «en tom stopp» hjelper mye på veien.

Det er også kjent at lærbitt kan ha en positiv virkning på headshaking siden det ikke presser på de spessielle nervene i gane og underkjeve.

Bilde viser hvor bitt bør ligge (en til to fingerbredder fra tennene, på kjevens smaleste parti) , underst er tannsystemet ødelagt grunnet press fra vanlig bitt

Tilpassing

Å tilpasse bitt er en kunst i seg selv. Man skal vite litt om munnen til hesten, og ikke bare gå etter den gamle regelen om to rynker i munnvikene. Kjevepartiet til hesten er tynnere forran gjekslene enn det er ellers, og der skal bittet festes, ca 1-2fingerbredder forran tennene.De første gangene skal bittet brukes med hodelag. Dette er fordi hesten må tilpasse seg bittet, og man må la bittet forme seg riktig før man bare bruker kjevereima under bittet. I starten er det også anbefalt å ri rolig med bittet (gjerne på tur eller på dressurbane), da hesten sannsynligvis vil romstere mye på bittet i starten. Dersom hesten legger tunga over bittet må dette rettes på underveis. Kjevereima skal festes slik at man får plass til 1-2 fingre under

Andre lærbitt

Det er etter hvert kommet kopier av dette lærbittet på markedet i Norge, vi oppfordrer alle kunder til forsiktighet ved bruk av kopier dersom produsenten ikke kan garantere at det er fritt for krom. Krom brukes i konvensjonelle garvingsprosesser og er giftig for hester. Alt lærutstyr som brukes til hest bør være uten krom, og naturligvis gjelder dette spesielt lær som skal i hestens munn. Meroth lærbitt er garantert fritt for krom og alle andre kjemiske tilsetninger. Du gjenkjenner Meroth original lærbitt på kvaliteten, og hvert bitt har et merke preget inn i læret.

 


Når man vet hvordan hesten ser ut fra innsiden, først da kan man si at man vet hvordan man skal gjøre ting fra utsiden


Noe av det beste er prisen, Meroth trinse koster ikke mer enn 590kr…

8 kommentarer til Lærbitt

 1. Jeanet sier:

  Hva er prisen?

 2. Ingeborg sier:

  kjøpte lærbitt for en liten stund siden og er KJEMPE tilfreds :) aldri ridd med bedre bitt !!! :) hesten min fungerer som bare det :D

 3. Eirinn sier:

  Veldig lyst på et sånt bitt, men hvor lenge varer de, er det snakk om år eller mnd? lurer nemlig på om eg bare skal kjøpe to i samme slengen. men det er jo ikke nødvendig vist bitte er så holdbart at det varer i noen år eller 12 – 15 mnd

 4. Kim sier:

  Har akkurat bestilt dette bittet! Gleder meg til å bruke det ^^

 5. Siw sier:

  Funker det like bra om hesten åpner munnen eller faller det ut om man rir på slakke tøyler ?

  • tina sier:

   ved rett tilpassing skal det sitte der kjeven er smalest. og da faller det ikke ut når hesten går med løse tøyler. du kan også noe lunne leie hesten. men det faller ut dersom du f.eks henger igjen i tøylene under fall

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>